Monday, February 28, 2011

Hari ini aku senyum

Senyum #1: Proposal projek tahun akhir untuk iklan #1 diterima. Tak sia-sia aku tidur lambat bangun awal nak cari gambar semua. Tapi yang paling banyak buat kerja mestilah Yu Wen, aku ni sah-sah lingkup bab Photoshop. 

Senyum #2: Orang jauh tiba-tiba telefon. Lepas 2 minit lebih dia dah cakap babai. Pelik tak pelik dia ni haha. Tapi yang penting dia hampir menjerit bila dengar suara aku, teruja katanya. Rindu tahap maksima la tu. Walaupun biasanya aku macho dalam situasi macam ni,, tapi hari ni lepas budak KL tu telefon tetiba nak T.T dekat kedai makan tadi.  Nasib baik makan sorang-sorang, tak ada orang perasan kot. Kalau tak mana nak sorok muka macho ni?


Sunday, February 27, 2011

Tentang sedih & terharu

Saya terharu sepanjang seminggu ni. Eh sat, terharu ke sedih?Mungkin keduanya sekali. Terharu sebab adik-adik sayang saya. Siap buat entri dalam blog lagi. Terima kasih ye adik-adik. Terima kasih sebab menghargai kehadiran kakak ampa walaupun...

Sedih sebab saya meratap, mengeluh sedangkan orang lain lagi susah. Geram bila tengok orang lain ambil mudah sesuatu benda tanpa fikir orang lain yang lagi sempit situasinya.
Lagi satu sedih sebab kawan saya dah nak nikah. Sepatutnya saya tumpang gembira tapi, entahlah...mungkin sebab saya sejak dulu lagi tak boleh ngan dengan bakal suami dia. Mungkin juga sebab saya rasa lelaki tu macam rampas kawan saya dari saya(ingat drama ke apa?). Sebab saya sangat manja dengan kawan saya tu hahaha. Macam nilah nasib penumpang, tumpang sekejap je, tak lama lagi orang lain akan ambil balik.

Ada satu benda yang perlu saya persoalkan. Tentang mentaliti wanita muslim Malaysia khususnya kaum Melayu mengenai hak lelaki berkahwin empat. Mengenai hukum undang-undang keluarga Islam. Kenapa majoriti yang saya dengar setakat ini cakap, undang-undang keluarga Islam tidak adil?

Tapi bila soalan yang sama ditanya kepada wanita muslim dari Indonesia yang tahap pendidikannya jauh lebih randah dan hidup susah boleh cakap, undang-undang Islam sudah terbukti sangat adil. yang menjadikannya tidak adil ialah manusia itu sendiri.

Kenapa wanita muslim Malaysia tak boleh bezakan hukum yang Allah tetapkan dengan hukum manusia? Kenapa sampai hati cakap, hukum keluarga Islam tak adil? Sedangkan yang ditemu bual tu belajar tinggi sampai universiti?  Sungguh, saya kecewa.

Saya sedih.

Friday, February 25, 2011

She's always a woman to me







She can kill with her smile,
She can wound with her eyes
But she's always a woman to me.

Monday, February 21, 2011

Realistic vs. Optimistic

Finally. After holding it down, NO, After fourteen hours forcing it to burst. It burst out just like that. I wonder what take it so long  for the eyes to wet. Can't you just do it 10 hours ago?

I want to be realistic. Something wrong with that? It's not that I'm pushing away my optimism but still being realistic is the best way, at least for now.I don't wanna be selfish anymore. If I'm not compatible, then why not just being positive about it and let's not waste any  time. I just want everyone to be happy.

Let's not have pity or being sympathy on me because I hate it when people look at me and feel sorry for me. Dear people, this person you are looking at is still alive, and she's doing her best to cope with everything and yes, she didn't ask for her family's help when she actually can. I don't need your sympathy. I just want you to understand and that is it.

p/s I'm still holding to my one and only objective for this year. To know more. It has nothing to do with grades and pointers. Besides, can't you see it  yet? I always hate the system.

Saturday, February 19, 2011

Of suffer, bless, ignorant

Today, more blessing comes hiding underneath my God endless test. At first I really fecking tired with all these. I felt hopeless, lonely and finally almost burst into silence tears (which is no stranger to me), my knees weaken, my head's heavy.

But again He came offering warm hand and embrace. Pulling me over His bossom, let me smell His tenderness, His affection, His love. The only thing I really want right now is my mum to hug me, stroking my hair, patting my shoulder and say, "Husshh... it's going to be alright." To bad I can't hardly recall when was the last time I ever experienced those. But today, He hugs me in my sleep. My most peaceful afternoon sleep with body temperature rising to the top again.

He send me one brave and strong girl yesterday. To tell me her story, her suffering. And deep down I said to myself how can I ever compare the test Allah has given me with her's? She suffers to the point she has no Ringgit to spend on RM 1.20 bar of soap to clean her body. Hearing this, I cursed myself for being such a terrible friend. How can I simply let my own classmate lives that kind of life for almost a year and a half ? Astaghfirullah... how can I still dreaming of jumping into heaven easily with me being so ignorant of terrible things happen around me?

Thank you Allah. For everything. Thank you Allah for the lessons.

Wednesday, February 16, 2011

Tentang aku setakat ini

Alhamdulillah, aku hari ini masih bernafas, masih berupaya tersenyum, masih berupaya hantar tugasan, siapkan kerja sampingan menterjemah, dan banyak lagi walaupun tanpa laptop + duit yang bakal terbang untuk repair laptop + duit untuk bayar duit flight + duit untuk print buku. Aku hidup. Ya aku hidup.

Aku hidup sebab aku percaya ujian datang sebab Allah sangat sayangkan aku. Jujurnya, memang aku dah mula rasa hikmah aku diberi ujian macam ni dan aku tak pernah persoalkan Allah kenapa aku diuji. Apa sangatlah ujian dunia ni, apa sangatlah laptop rosak, apa sangatlah duit tak cukup nak beli itu ini kalau nak dibandingkan seksa akhirat yang aku sendiri tak tahu aku ni masuk dalam list penghuni jahannam ke adnin.

Jadi, apa hikmah yang aku dapat? I get to be tough on myself.

Sunday, February 13, 2011

Friday, February 11, 2011

Tentang degilnya Hosni yang tidak Mubarak

Tengok tak ucapan Hosni Mubarak yang terbaru ni. Rakyat dunia semua fikir dia akhirnya akan cakap "OK saya letak jawatan." 

Tapi, hampeh punya orang dia boleh cakap "aya akan terus bertahan dan tidak akan berundur." "Korang tak boleh cabar aku. Aku dah berkuasa selama lebih 30 tahun."
Wahhh ni yang aku marah ni!!

Lepas tu boleh pulak Omar Sulaiman yang kononnya Presiden baru buat mesej video cakap "Kepada semua pemuda Mesir, pulanglah! Baliklah ke rumah anda! Kami perlukan anda untuk membina negara ini."

Tapi sah-sah la jawapan pemuda Mesir, " La@No@Tidak!!!!!. We will finish what we started!!"

Kepada rakyat Mesir, doaku sentiasa bersama anta semua. Bertahan! Tahrir Square medan jihad anda.

Dijangka hari ni semakin ramai penentang akan datang Tahrir Square.

sumber berita dari video Aljazeera English  live broadcast dan diterjemah oleh saya.

Thursday, February 10, 2011

Tentang hidup seribu tahun dan mati esok.

Apa sebenarnya yang dimaksudkan Allah bila Dia berfirman
Bekerjalah kamu seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun lagi. Beribadatlah seolah-olah kamu akan mati esok.




Dulu masa zaman jahiliah dulu aku pun tak faham sangat. Rasanya masa aku tingkatan 4 baru aku faham. Apa punya lampi lah aku ni?

Maksud firman tu ialah, kita kena dahulukan ibadat lebih dari kerja-kerja keduniaan. Contohnya, kalau korang kerja meniaga tak kisahlah kat mana-mana pun, bila korang dengar je Panggilan Marilah Solat Marilah Menuju Kejayaan tu sepatutnya automatik korang terus tutup kedai sekejap. Pergilah solat dulu. Kalau hilang 5 pelanggan sebab korang nak solat InsyaAllah Allah ganti bagi 50 pelanggan (pelanggan disini bukan bermaksud pelanggan yang melanggan ******* tu tau.)

Ibadat mesti diatas sekali dalam jadual priority anda. Bayangkan esok kau ye kau mati. Kalau tak kumpul pahala ibadat hari ni banyak2 entah kat neraka manalah kau ye kau kena campak. Nak buat esok tak boleh esok kan dah nak mati... Bab kerja2 keduniaan ni boleh je tangguh. Yelah kan Allah cakap anggap je kita ni akan hidup 1000 tahun so setakat hilang sorang pelanggan tu esok pelanggan lain mesti datang. Jadi faham-faham sajalah ya.

Sekian tazkirah untuk petang Khamis ini.

Tentang hari ini & kabel.

Sekarang alhamdulillah sudah masuk bulan Februari. Dunia belum kiamat lagi tapi huru-haranya macam nak kiamat. Dajjal belum mai lagi tapi pengikutnya dah makin bertambah. Imam Mahdi tak turun lagi tapi penyamarnya dah lama muncul, tiap-tiap tahun muncul kan.

Alhamdulillah. Allah masih pelihara sebahagian muslim yang bangga dengan kemusliman mereka. Allah masih sayang dengan kita yang berusaha tepis godaan syaitan. Sekarang ni macam-macam godaan yang bersembunyi di sebalik nama ISLAM muncul. Paling ketara dah tentulah fesyen muslimah (kononnya) moden.Kepada yang berjaya tahan hati dan fizikal mereka untuk elakkan diri dari semua tu, syabas! Di dunia ni mungkin orang lain yang kononnya ikut aliran semasa cakap kita kolot,  kuno, ketinggalan zaman sebab tak pakai pakaian macam diorang. Takpe sabar je. Di syurga buatlah apa korang nak buat, dengar cerita kalau nakbogel pun boleh sebab setiap sorang dapat satu mahligai. Suka hati la nak buat apa pun kan.

***

Bagi penuntut tahun akhir di seluruh Malaysia sekarang kebanyakkannya mungkin dah sibuk fikir nak kerja apa, nak kerja kat mana, Google sample resume, dan yang paling penting mencari kabel-kabel besar.
Lantaklah orang cakap kroni ke, takhta warisan ke kalau dah terdesak nak kerja, nak kahwin amik jela kan. Tapi lupa kah kamu, kita semua dah ada kabel. Kabel bapak besar punya. Dia nanti akan tolong kita cari kerja. Akan tolong kita fikir macam mana nak kumpul duit beli kereta, rumah, bini. Tapi kabel tu aktif cuma kalau kita mintak kat dialah. Macam mana nak apply? Amik wuhu', solat wajib + sunat, lepas bagi salam doa ikhlas mintak kat Allah. Tu dia kabel paling besar, paling ong punya.

Semoga tip ini dapat membantu anda cari kerja. Alhamdulillah saya InsyaAllah bakal dapat. Doakan ye.


Sunday, February 6, 2011

Sungai Lui oleh Aizat Amdan (video by TAPAU)






H.O.M.E  T__T
Mak~ sorry Ila tak balik cuti ni sebab tak sanggup nak nangis dalam bas masa balik Penang nanti untuk kali yang entah ke berapa. (s-anti-mental)

This video is creatively made by: TAPAU

Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya
Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya
Buka matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini selama ini
Selama ini

Friday, February 4, 2011

Tuesday, February 1, 2011

Haihhhh tak tau la nak bagi tajuk apa. Gejala sosial (cliche' le pulak)

Assalamu'alaikum ... semoga semua sihat n brada dlm redho Nya..insyaAllah..
dari hari ke hari nk tulis n nk share tentang kisah benar nie,tp sukar nk cari masa utk d luangkan dgn fb 2 3 mggu nie,,:)

dalm mggu lepas, sye sempat berjumpa seorg pegawai penyiasat dari sebuah IPD d Perak nie...beliau berpangkat Inspectr..brjmpe atas sbb urusan...
lame kami bersembang, nk di ringkaskn crite, waktu die da nk balik, seorang sahabt sye nie tnye,
" tuan, kalo kite nk wat pendedahan berkenaan ngan gejala salah laku zaman skang nie blh tak?"..
jwb si polis tu, " boleh sgt, mmg kami akn bg stiap pegawai jaga mane2 satu sekolah di daerah msing2.so, mmg kami alu2kn kalo tuan nk wat mcm tu. tuan dtg je pejabat n wat surat dan kami akn uruskan semua"
kemudian, mula la crite y cukup mengusik hati, cukup memeningkan pmikiran y sedia celaru nie... cerita benar y di kisahkan dari pegawai polis nie,
dia crite tentang kes2 remaja skang, ade 2 crite y hangat y sye ingat jln crite nye...

1. kisah remaja
ada sorg pmpuan nie dtg pjbt polis n dia nk wat lporan y kata die kne rogol...jln ceritanya mcm nie,..
satu hari tu, si pmpuan ni p kuar ngan bf die,p pusat snooker d daerah kuala kangsar, p bjalan sampai lewat mlm.time nk blik, bf die x bg blik sbb da lewat mlm. bf die pn suh die tdo kat umah bf die ni, die pn ikot. sampai di rumah, dorg pn masuk rumah n melintasi bapa lelaki nie y sedang di rasuk televisyen sampai tak sedar y anak laki2 die ni bwak ank dare org tdo umah..laki nie suh pmpuan nie tdo kat bilik kakak die, tp kakak die takde kot...lpas tu laki2 nie msuk dlm bilik pmpuan tu n pakse utk layan die, pmpuan nie xnak, tp kne ugut bunuh..so, die pn relakn la...laki ni ugut gak jgn btau polis, tp xlme lpas tu, pmpuan nie buat lporan sbb da nk ngandung, xde org nk tanggjwab...
Agak2 sape salah????

2. kisah si hingus alaf baru.
kisah y mlibatkan 5org budak, y pmpuan umur 4thun y tak tau apa2, y laki2 5thun y cerdik terlebih , darjah 5 y agak lenge  n sorg lg xtau bpe thun..jln critenye mcm nie..
dorg ber4 ni main2 d halaman rumah, pastu, budak laki2 y umur 5thun ni ajak kwn2 die p main kat sungai blakang umah,
ngah main2 tibe2 budak laki2 5 tahun ni brsuara lg, jom main buka2 sluar...dorg pn ikot la kate si cerdik terlebih nie, kcuali si besar lenge tu, bdk drjah 5 tu je y dok ada sluar lg, y len sume ntah...ngah main, lpas tu si bdk 5 tahun ni, bg nset kat bdk drjah 5 nie, suh wat rakaman....rakam budak laki2 5 tahun ni, rogol bdk pmpuan 4 tahun nie...lpas tu, dorg balik umah,..y budak drjh 5 nie, p tunjuk rakaman tu kat kakak/abg si budak pmpuan nie,..so, dorg pn mengamok n p wat laporan polis...walaupn budak drjah 5 nie lenge, tapi die tulus dlm membanteras gejala sosial tak terkawal nie...

sape y nak di salahkan????

dlm kes 1st, kalau la kite x p kluar ngan bf jln2 smpai lewat mlm, agak2 blh jdi tak keadaan nie???
jgn berkapel slagi blm ada rasa serius nk berkawan...kalau berkawan, pastikan mak ayah pmpuan tu tau, y kite nk kawan ngan anak dia...n pastikan kite tak langgar hukum2 syarak...jgn cari pasal...jgn pernah kuar berdua2 ... pasti y ketiga tu tersengih suka utk menyesatkn kamu....

dlm kes 2nd, mcm mne budak umur 5tahun blh terfikir utk wat mcm tu???? mcm mne die blh terdedah dgn bende tu???dari cikgu d sekolah ke???atau dari kurangnye prihatin parent kat die???jenuh d fikir...tapi, bile berjalan n lihat keadaan anak muda sekarang, bende tu x jd mustahil...mngkin die da cukup terdedah dari keadaan persekitaran y teruk nie...

bile terdengar crite ni dari org y handle kes nie sendiri, sye terdiam mmg x bcakap langsung...mcm x masuk akal, tp ini realiti y akan kite tempuh...agak2 kalau keadaan nie berterusan, mcm mne MALAYSIA 5 tahun akan datang???10 tahun akan datg???

akhir kata dari pegawai polis tu
" sebenarnye, kite kene guna hukum y da Allah cipta utk makhluk ciptaan -Nya,.,manusia buat hukuman utk manusia, tak mau jadinye...Allah tau ape y baik n ape y buruk utk makhluk Dia, Dia y cipta kita, Dia tau ape kurang n ape lebih kita."

Allahu Rabbi....Bantulah n lindungilah kami dari keadaan ini...jgn Engkau azab kami d sebabkan kami diam dgn perbuatan salah mereka..jgn Engkau trunkan bala kpd kami di sbbkan murka Engkau pd mereka...kami mohon Engkau lindungi n pimpinlah kami...dan bantulah kami utk membetulkan keadaan ini...Engkau y maha melindungi...amien..

mari sama2 kita cuba utk mengingatkn antara satu sama lain...bkn niat sye nk buka a'ib org, tp bnde nie da sgt88x serius...perlu didedahkan utk peringatan bersama...
semoga bermanfaat..  :)

Disalin daripada nota fb Muhammad Fitri