Thursday, December 13, 2012

Tamsil hidup

Sesungguhnya manusia itu sangat lemah sifatnya. Tak berhak dipuja, diagung, diangkat melangit. Manusia akan mudah kecewa bila yang dipuja mula menampakkan sisi lemahnya, lalu mulalah dia menjauhkan diri.

Jadi, bersederhanalah.

Tahun Gregorian hampir tiba ke muka barunya. Kalendar tahun Hijrah pula baru saja bermula kira-kira 29 hari yang lalu. Sepanjang tempoh hampir 12 bulan ini, terlalu banyak pelajaran yang Allah kelaskan untuk saya. Tinggal lagi untuk saya sendiri mengkaji, renungi, dan menyimpulkan semuanya.

Saya tak tahu adakah semua yang berlaku itu rahmat atau musibah Allah. Saya serahkan bulat-bulat kepadaNya, hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Saya cuma mampu merancang, walaupun rancangan sejauh 5 tahun, tapi jika dia kehendaki saya hidup cuma setahun, tentulah mati ketika  itu yang terbaik untuk saya.

Jadi bersederhanalah.

Tahun ini juga nisbah tawa dan air mata saya hampir seimbang. Cuma ketika entry ini ditulis saya sedang demam. Mungkin sebab banyak ketawa dalam masa hampir 2 bulan ini, mungkin ini peringatan Allah untuk saya. Saya lupa untuk bersederhana hingga melukakan badan sendiri. Bukti manusia itu sangat lemah, mudah lupa diri.

Rabbi faghfirli.

Semoga hati kita sentiasa tenang. Kembali kepadaNya dengan ridho dan diridhoiNya.


No comments: